Kapat
Hesabım
Üye Girişi
Şifremi Unuttum
Kapat
Sepetim
20.09.2023

Gıdalardaki Renklendiriciler Nelerdir?

Renklendiriciler, gıda üretiminde kullanılan ve ürünlere çeşitli renk tonları ve özellikler kazandırmak amacıyla eklenen katkı maddeleridir. Bu katkı maddeleri, gıda ürünlerinin görsel çekiciliğini artırmak, tüketici beklentilerini karşılamak veya ürünlerin renk stabilitesini sağlamak için kullanılırlar. Renklendiriciler, gıdaların renklerini iyileştirmek, vurgulamak veya değiştirmek amacıyla kullanılırken, aynı zamanda ürünlerin marka kimliği, tanımlaması ve tüketici algısını da şekillendirebilirler.

Gıdalarda ki Renklendirici Çeşitleri Nelerdir?

  • Doğal Renklendiriciler

    Bazı renklendiriciler doğal kaynaklardan elde edilir. Örneğin, kırmızı renkli meyve ve sebzelerden elde edilen karotenoidler ve antosiyaninler gibi bileşikler kullanılabilir. Bu tür renklendiriciler genellikle doğal olarak mevcut olan renkleri vurgulamak veya gıda ürünlerine istenen renk tonunu vermek için kullanılır. Ancak doğal olarak tanımlanan bir böcekten elde edilen karmin adı verilen renk maddesi bunun dışındadır.

  • Sentetik Renklendiriciler

    Kimyasal sentez yoluyla üretilen renklendiricilerdir. Bu tür renklendiriciler daha geniş bir renk yelpazesi sunabilir ve istenilen renk tonunu elde etmek daha kolaydır. Ancak, bazı sentetik renklendiriciler sağlık endişelerine neden olabilir ve bazı ülkelerde sınırlamalara veya yasaklamalara tabi olabilir.

    Kullanımı yaygın olan bazı renklendiriciler çocuklarda hiperaktivite semptomlarıyla dikkat eksikliğine neden olabilmektedir. Bu renklendiricilerden en önemlileri tartrazin, patent blue V (E131), brilliant blue (E133), allura red, eritrosin (E127), sunset yellow, ponzo 4R ile karmin, karminik asit ve koşinal’dir (E120). Yapılan bir uluslararası çalışmada renklendiricilerin özellikle 3-9 yaş çocuklarda hiperaktivite gibi davranış bozukluklarına neden oldukları bildirilmiştir. Türk Gıda Kodeksi Mevzuatı’ında Bazı renklendiricileri içeren gıdaların etiketlerinde “Renklendirici(ler)nin adı veya E kodu’: çocukların aktivite ve dikkatleri üzerine olumsuz etkileri bulunabilir.” şeklinde ilave bilgi yer alması zorunludur. Bu renklendiriciler: sunset yellow (E110), kinolin sarısı (E104), karmosin (E122), allura red (E129), tartrazin (E102) ve ponzo 4R (E124)’dir. Renklendiricilerin tüketici sağlığı üzerinde özellikle de çocuklardaki etkileri göz önüne alındığında helal sertifikanın önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Bizler Afia markalı tüm ürünlerimizde GİMDES Helal Sertifikalı renklendiriciler ile üretim yapmaktayız.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.