Kapat
Hesabım
Üye Girişi
Şifremi Unuttum
Kapat
Sepetim
20.08.2024

Palm Yağı Nedir ve Zararlı mıdır?

“Palm yağı zararlıdır” ifadesi son yıllarda çokça konuşulan bir konular arasındadır.

Peki Palm Yağı Zararlı mıdır doğrusu Nedir?

Palm yağı, palmiye ağacının meyvesinden elde edilen, bitkisel yağ olmasına rağmen yüksek miktarda (% 50) doymuş yağ içeren, oda ısısında yarı katı olan bir yağdır. Gıda sanayiinde diğer yağlara göre ucuz olması sebebiyle sıklıkla kullanılmaktadır. Sektörde bisküvi, kek, çikolata gibi hazır gıda ve margarin yapımında tercih edilmektedir. Artan talep karşısında, palm yağının üretim alanları da giderek artmaktadır. Malezya ve Endonezya palm yağının ana üreticileri ve ithalatçılarıdır.

Bir yağlık hurma çeşidi olarak palm meyvesi ile meyve çekirdeğinden elde edilen palm yağları, kimyasal yapı ve kimi diğer özellikler bakımından birbirlerinden çok farklı olduğundan, palm yağları aslında palm yağı (palm) ve palm çekirdeği (palm kernel) yağı şeklinde olmak üzere iki farklı isim altında ticarete sunulmaktadır.

Bunun yanında diğer önemli nokta, meyve etinden elde edilen yağın, ticarette doğal hali ile pek fazla piyasası yoktur. Bu nedenle genellikle meyve yağının değişik sıcaklık derecelerinde bekletilerek elde edilen ve yağ piyasalarında özel ticari adları olan değişik fazları ticarete sunulmaktadır.

Palm yağının sağlık yönünden incelendiği birçok çalışma yapılmıştır. Palm yağının besin değeri ile ilgili çalışmalar palm yağının yağ asidi kompozisyonu ve mikro besin ögeleri içeriği üzerine odaklanmıştır. Bu çalışmaların bir kısmında palm yağının sağlığa olumlu etkilerinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Palm yağı tokoferoller ve karotenleri yüksek miktarda içeren bir yağdır. Tokoferoller ve karotenler, karaciğerde kolesterol sentezini inhibe etme ve antioksidan aktivite gösterme gibi önemli etkileri olan bileşenlerdir. Çalışmaların bir kısmında ise palm yağının kardiyovasküler hastalık gelişimine neden olabileceği gibi sonuçlar çıkarılmıştır. Sonuçların çelişkili çıkmasının en önemli nedeni olarak palm yağının farklı fraksiyonlarının kullanımı ve sıcaklık derecelerinin kontrolünün yapılmaması gösterilmektedir.

Palm yağları daha çok margarin ve bitkisel susuz yağların üretimlerinde kullanıldığından ve yüksek sıcaklık içeren ısıl işlemler (hidrojenizasyon/interesterifikasyon) uygulanması ile sağlık açısından riskli hale gelmektedir.

Sağlık açısından risk oluşturan ana etken uygulanan yüksek sıcaklık işlemleri sonucu tüm diğer yağlarda oluştuğu gibi palm yağlarında da oluşan GE (glisidil), 3-MCPD (3-monokloropropanediol,) 2-MCPD (2-monokloropropanediol), maddelerdir. Ayrıca bu işlemler trans yağ oluşumuna neden olur. Ancak GİMDES sertifikalı Afia ürünlerinde kullanılan palm yağlarına bu işlemler uygulanmaz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.